lauantai 8. syyskuuta 2012

Apina siellä, leijona täällä

Yksi matkamme odotetuimmista osuuksista oli safari. Tansaniassa on upeat, ellei jopa yhdet Afrikan parhaimmista safareista, joten odotukset olivat sen mukaiset.Safarille oli varattu neljä päivää. Ensimmäisen päivänä kävimme Ngorongoron 2,5 miljoonaa vuotta vanhassa kraaterissa, jossa eläimet elivät vieri vieressä kuin lasten piirustuksissa. Loput kolme päivää vietimme kuuluisassa Serengetin luonnonpuistossa Tansanian pohjoisosassa. Piipahdimme myös masai-heimon yhdessä kylässä katselemassa alkuperäiskansan elämää. Vaikka kylä oli turisteja varten ajateltu, siitä sai silti kuvan ihmisten elämästä keskellä kuivaa savannia.


Masaielämää, ei sen enempää


Firma, Safari Makers, oli keskihintainen, mutta palvelu ei näkynyt hinnassa - positiivisesti. Kuljettajana oli noin 35-vuotias Maluta, joka oli ilmeisen kokenut alallaan. Hän ei hötkyillyt, vaan odotteli kärsivällisesti, milloin kissaeläimet ryömivät ruohon seasta esiin. Maluta tiesi myös, missä leijonat piipahtavat juomassa tai milloin eläimet ovat ylipäätään jossain muualla kuin nukkumassa viileissä paikoissa. Ja kun kukaan ei nähnyt, saattoi ehkä vettä lennellä leijonien päälle, jotta ne tekisivät jotain muuta kuin rötköttäisivät pusikossa. Norsujen ja kirahvien iät oli helppo arvioida vuosien kokemuksella ja muutenkin pienet nippelitiedot eläinten elämästä tulivat kuin luontodokumentissa.

Maluta opastettavineen. Huomaa myös vedestä kurkkiva eläin taustalla
Vaikea arvata, mikä sitten oli safarin kohokohta.. No elukat tietenkin. Näin lyhyesti näimme leijonia, virtahepoja, gebardeja, thompsongaselleja, vesipuhveleita, norsuja, helmikanoja, paviaaneja, hyeenoja, dikdikejä, seeproja, leopadeja, mangusteja, strutseja, kirahveja, sihteerilintuja, pahkasikoja, apinoita, tamaaneja, haikaroita, korppikotkia, punasarvinokkalintuja, haukkoja ja kaiken maailman pikkulintuja.

Kuvat puhukoot puolestaan:

Paikallinen pulu

Kukkasilmäinen thompsoningaselli

Pikkunorsu

Majoitus safarilla hyeenojen ympäröimänä

Pumba!

Simba!

Safarin suosituin kohde

Tamaani-pallero

"Mitä, turistit tulevat telttailemaan meidän nurtsille!"

Melkein kirahvikolari
Yhdestä ylläolevasta kuvasta näkyy, millainen majoitus safareilla on. Kupoliteltat, johon mahtuu mukavasti kaksi ihmistä, hädässä neljä. Suihkut olivat suhteellisen siistit, mutta päätettin selvitä saveteilla. Onneksi vessoina oli muutakin kuin reikä lattiassa. Tosin keskellä yötä saattaa olla 14 seepraa hätää kärsivän ja pöntön välissä. Ruokalukatos oli kiinteä, mutta jotkut söivät ulkona ehkä hieman pimeässä.

Safarille lähtee autonkuljettaja-oppaan lisäksi kokki. Kuljettajamme Maluta vihjaisi, että kaveri on yksi firman parhaimmista kokeistä. Tottavie, Juma laittoi meille ihanat kala-ateriat, kurkkukeitot ja vielä leipoi appelsiinikakun, ilman uunia! Ruoka oli enemmän kuin hyvää, mikä kruunasi safarimme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti